‘Jasper op Jupiter’ – A Brave New Book!

Category: CreatiefLRCNieuws Comments: No comments

F. Harrewar

Een week geleden hebben jullie kennis gemaakt met Floor Harrewar.
Zij is de schri
jfster uit de tweede en heeft het voor elkaar gekregen een boek te schrijven en uit te geven. Van de week hebben wij haar geïnterviewd en wij willen jullie graag vertellen hoe dat was!

Het boek dat Floor heeft geschreven heet Jasper op Jupiter, en gaat over Jasper Welli

ng die in de toekomst terechtkomt door een tijdmachine. Hij ontmoet Fenny en samen met haar gaat hij naar Jupiter, waar hij de strijd aan moet gaan met de Kayamants.
Floor zegt zelf geen duidelijke inspiratie te hebben gehad voor het boek, maar ze zou op het idee kunnen zijn gekomen doordat ze voornamelijk fantasierijke boeken over de toekomst leest .

“In groep 7 moesten we een opstel schrijven, een verhaal van een A-4 lang,” vertelt Floor.  “Dat was veel te kort voor mij, dus ben ik het thuis af gaan schrijven.”

Toen ze naar de brugklas van het Leidsche Rijn College  ging werd ze door enthousiaste vriendinnen aangespoord om het boek verder af te maken, en dat deed ze. Aan het begin van deze zomer was het boek af.


Floor is verschillende uitgevers langsgegaan maar die vonden haar allemaal te jong of te onbekend. Via één uitgever kon ze haar boek wel uitgeven: Brave New Books. Bij deze uitgever moet je het boek zelf controleren en vervolgens geven zij het voor je uit. Je moet er wel voor betalen, maar de prijs valt erg mee. Daarentegen sta je wel een groot deel van de winst af aan de uitgever.
“We hebben eerst 50 exemplaren voor familie en vrienden besteld,” zegt Floor  “Daarna kwam het boek bij het Centraal Boekhuis te liggen, dat is de plek waar boekenwinkels hun boeken bestellen.”

Harrewar is niet  Floor’s echte achternaam, ze schrijft onder een pseudoniem. Daar heeft ze voor gekozen zodat ze zo niet zo makkelijk te vinden is als er iets mis gaat. De naam ‘Harrewar ‘ heeft ze niet zomaar bedacht; er zit een familielegende aan vast. Het verhaal gaat de eerste afstammeling van Floor’s familie, dokter Harrewar, aanspoelde op het eiland Texel en daar zijn familie stichtte.

“Ik heb bijna alleen maar positieve reacties op mijn boek gekregen. Een vriend van mijn broertje gaat zelfs zijn boekbespreking over mijn boek houden.”
Floor is erg blij met

deze reacties. Het motiveert haar om meer te schrijven. Misschien wel een vervolg op Jasper op Jupiter. Ze zegt dat ze daar over nadenkt, maar nu nog geen idee heeft waar het dan over moet gaan.
Haar beroep wil Floor van schrijven niet maken, omdat het niet heel goed verdient en je niet zeker bent van je inkomen. Ze ziet wel wat ze later wil gaan doen, ze heeft nog genoeg tijd.

Op 23 oktober, de woensdag van de herfstvakantie zal Floor om 14:30 een stukje uit haar boek voorlezen, in de bibliotheek in Parkwijk. Dus kom zeker kijken als dat je leuk lijkt!

Zeggen dat ze op hun dertiende een boek hebben geschreven  kunnen er niet veel.
Wij hopen later nog eens iets van Floor te horen, en zijn in ieder geval jaloers op haar!

‘Jasper op Jupiter’ – Nu in de boekenwinkels!

(En voor de echte fans, Floor zal ook figureren in het schooltoneelstuk ‘Alice in Wonderland!)

Door: Carlijn Borsboom, 6v & Jona Bosman, 4vg

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>